 |
Grubu |
|
FUNGİSİTLER (FUNGICIDES) |
Kimyasal Grubu |
|
KORUYUCU FUNGİSİTLER ( PREVENTIVE FUNGICIDES) |
Kimyasal Grubu 2 |
|
KÜKÜRTLER (SULPHURS) |
Etken madde |
|
KÜKÜRT |
Formulasyon |
|
Toz Formülasyonlar (DP formulations) |
Etkili madde miktarı |
|
98% |
Ruhsat tarihi ve no |
|
12/19/1994 - 2778 |
Şekli |
|
İmal (Form.) |
Kullanım yeri |
|
* Meyvede Turunçgil pas böcüsü
* Fındıkta Kozalak akarı
* Bağda Bağ uyuzu ve Bağ küllemesi
* Sebzede Patates uyuzu, Soğan mildiyösü, Nohut Antraknozu, Fasulye Pası, Patlıcan ve Kabakgillerde Külleme, Yer fıstıklarında Yaprak lekesi.
|
Karışabilirlik |
|
Yağlı ilaçlar hariç diğerleri ile karıştırılabilir. |
Bekleme süresi |
|
Turunçgil, Bağ ve Sebzede 7 gün. |
Kükürt Kullanım Alanları ;
Kükürdün birçok kullanım alanı vardır. Ham kükürdün büyük bölümü, kükürt dioksit gazı, sülfürik asit, karbon sülfür, tiyosülfat vb. üretiminde kullanılır. Arı kükürt, kara barut ve havai fişeklerin bileşimine girer. Kükürt; kibrit, kauçuk ve ebonit üretiminde kullanılır. Ayrıca bağlarda görülen külleme hastalığına karşı yapılan kükürtleme ile deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan pomat ve şampuanların hazırlanmasında kükürtten yararlanıldığını özellikle belirtmek gerekir. Kükürt dioksit, amfizemin ve süreğen bronşitlerin oluşumunda önemli rol oynar, çocuklarda solunum hastalıklarının sayısını artırır. Bitkilerde oldukça kısa süreli temaslarda yaprak nekrozlarına neden olur. Daha düşük yoğunlukta, ama daha uzun süreli temaslarda metabolizma etkinliğinde azalma yapar.
Kükürt ve İnsan Vücudu;
Kükürt mineralinin görevi; bağ dokusu, deri, tırnak üretimi, kan şekeri seviyesinin kontrolü, vücudun zehirlerden temizlenmesi, safra üretimi, sağlıklı saç, cilt ve tırnaklar için gereklidir. Oksijen dengesinin muhafazasına yardımcı olur, bu da beyin fonksiyonları için çok önemlidir. Sülfür aynı zamanda B grubu vitaminlerinin işlevlerini yerine getirmesine ve karaciğerde safranın salgılanmasına yardımcı olur.
Kükürt Eksikliği;
Kükürt eksikliği ender olarak görülmekle birlikte, kükürdün vücutta yeterince bulunmadığı durumlarda saçlarda zayıflık ve deride solgunluk görülür.
Kükürt Fazlalığı ve Kükürdün Zararları;
Aşırı kükürt böbreklere zarar verir. İnsan vücudu fazla kükürt alması durumunda baş ağrısı, boğaz ve mide yanması, kusma gibi belirtiler gösterir. Ayrıca, alerjik deri hastalıklarına neden olur. Kükürt fazlalığı en çok astım hastalarını olumsuz etkiler.
Kükürt İçeren Besinler Hangileridir?
Kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt, peynir, havuç, soğan, sarımsak, kereviz, turp, lahana, ıspanak, soya fasulyesi, çilek, muz, maydanoz, marul, patates, incir, fındık, fıstık ve hurma kükürt minerali bakımından oldukça zengin besinlerdir.
Günlük Kükürt İhtiyacı;
Vücudun kükürt ihtiyacını karşılaması için alması gereken günlük kükürt miktarı ortalama 1 gr kadardır.
Bitkilerde Kükürt Noksanlığı Belirtileri;
Bitki gelişimini olumsuz yönde belirgin biçimde etkileyerek gelişmeyi durduran kükürt noksanlığının, bitkide tek düzeli kloritik görünümü, tipik bir özelliktir. Kükürt noksanlığı ile bitki bodurlaşır, ince gövdeli ve çalımsı bir görünüm kazanır. Bu noksanlık belirtileri birçok bitkide azot noksanlığına benzer ve bu nedenle bu soruna ilişkin nedenlerin açıklanmasında yanlış yorumlar yapılabilir. Bununla birlikte noksanlık durumunda kükürt azotta olduğu gibi bitki yapısı içinde yaşlı bitki bölümlerinden genç bölümlere taşınamaz bu nedenle noksanlık belirtileri ilk önce en genç yapraklarda görülür. Lahana ve kanola/kolza bitkileri gibi turpgiller bitkilerinde kükürt noksanlığı öncelikle yapraklarının alt yüzeylerinde kırmızımsı bir renk oluşumuna neden olur.
|